top of page

Kickstart met een beperkt budget je bedrijf


Het starten van een eigen bedrijf neemt risico’s met zich mee. Het tekort aan financiële middelen en de angst om geld te verliezen is een angst voor de meeste startende ondernemers. Toch hoeft geld niet de beperkende factor te zijn in het najagen van je droom. De volgende punten helpen je om met een klein budget je bedrijf succesvol te lanceren!

Bouw je eigen website

Om professioneel over te komen is een goede website een must! Bespaar geld door je website zelf te bouwen. Op veel websitebouw platforms is het mogelijk om zelf een template te kiezen die bij je huisstijl past. Deze templates zien er visueel mooi uit en helpen jou om een goede eerste indruk achter te laten.

Start with “why”

Een eerste indruk kun je maar een keer maken. Pak deze kans dan ook! Ontdek je eigen verhaal en schrijf niet op je website wat je doet en hoe je het doet, maar inspireer mensen met waarom je doet wat je doet. Wat is jouw drijfveer en wat wil je bereiken. Storytelling is de beste manier om iemand te raken. Uit onderzoek is gebleken dat dezelfde hersengebieden oplichten bij de schrijver van het stuk als bij de lezer. Door een blog aan je website toe te voegen kun je meer informatie delen op je website en gaan mensen je zien als een expert. Daarbij zorgt een blog voor betere vindbaarheid op het internet.

Een website alleen is niet genoeg

Iedereen kan content creëren. Met een website alleen ga je de content-oorlog niet winnen. Zorg dat je actief gebruik maakt van social media en integreer dit in je website. Belangrijk is dat je dezelfde “tone of voice” gebruikt in al je uitingen. Houd je huisstijl strikt aan, dit laat je veel professioneler overkomen. Houd in acht dat je het juiste social mediakanaal kiest waar ook je doelgroep communiceert. De 5-2-1 regel is een goede manier om je tijdlijn te vullen. Je klanten zullen je gaan zien als een professional!

Automatiseer zoveel mogelijk taken

Als je eenmaal meer klanten begint te krijgen, kom je handen te kort als ondernemer. Een extra medewerker zou goed van pas kunnen komen maar kost nu nog te veel geld. Gebruik daarom de rustige periode om zoveel mogelijk proberen te automatiseren.

Er zijn verschillende softwarepakketten die je kunnen helpen om afspraken in te plannen, offertes te sturen en betalingen te accepteren. Ook kun je gebruikmaken van een autoresponder om mensen na een betaling automatisch een mail te sturen. Een goede voorbereiding is 90% van het succes!

Droom groot maar houd de kosten laag

De meeste starters dromen over een mooi pand, een bedrijfsauto en personeel. Het is goed dat je groot droomt over je bedrijf. Maar om je doel te verwezenlijken moet je klein beginnen. Begin niet direct met het huren van een pand maar probeer de kosten te drukken door eerst vanuit huis te werken. Krijg je meer bestellingen of aanvragen dan is het goed om te kijken voor een flexplek.

Als je maandelijkse kosten laag zijn, is de kans het grootst dat je bedrijf over 5 jaar nog bestaat. Kijk naar je maandelijkse uitgaven en schrap de dingen die je niet nodig hebt. Over een tijdje kijk je terug naar deze periode en ben je dankbaar met hoe weinig je gelukkig was.

Evalueer en optimaliseer

Je website is nu al een tijdje actief. Nu is het tijd om te evalueren wat werkt en wat niet. Google analytics biedt hier zelf een gratis cursus voor aan. Door Google analytics te gebruiken kom je erachter hoe je klanten door jouw website gaan en waar je ze verliest. Ben je nog niet tevreden met het aantal website bezoekers, gebruik dan Google keyword planner om te vinden welke termen jij moet gebruiken op je website, blog en social media om beter gevonden te worden door de zoekmachines.

Leer van je klanten door met hen het gesprek aan te gaan. Kom erachter waarom ze voor jouw product en dienst gekozen hebben. Analyseer je concurrenten en leer van je klanten; pas hier je strategie op aan.

Focus waar je goed in bent

Als je focust op je tekortkomingen, dan ben je net zo sterk als je zwakste schakel. Focus vooral op je sterktes, want hier licht je meerwaarde. Als je op het punt gekomen bent dat je iemand kunt aannemen, ga dan opzoek naar iemand waar je een goede klik mee hebt en die van jouw zwakte een sterkte kan maken binnen het bedrijf.

bottom of page