top of page

Shallow water blackout is een sluipmoordenaar.

Shallow water blackout is een seriemoordenaar. Per jaar sterven er zo’n 140.000 duizend mensen wereldwijd aan verdrinking. Geschat wordt dat 20% van deze verdrinkingsgevallen veroorzaakt worden door het Shallow water black-out fenomeen. Shallow Water Black-out kan optreden na het herhaaldelijk, langdurig onder water blijven vooral na voorafgaande hyperventilatie, veelal met fatale gevolgen. Hulpverlening leidt in veel gevallen niet tot een geslaagde redding.

Ik had nooit ademhalingsoefeningen moeten doen in het water. Maar ik mag van geluk spreken dat het niet ook mijn leven heeft gekost. Shallow Water Black-out eist niet alleen de levens van ongetrainde mensen, maar juist van de fitte mensen die graag de grenzen opzoeken. Het is een snelle en pijnloze bewusteloosheid, die zonder waarschuwing toeslaat op het moment dat je nog onder water bent. Door bewust of onbewust snel en kort achter elkaar in en uit (hyperventileren) te ademen, verdwijnt er kooldioxide uit het bloed waardoor het langer duurt voordat een ademprikkel wordt opgewekt. Onder water vermindert de zuurstofspanning zonder dat de hersenen het signaal krijgen adem te halen vanwege het lage kooldioxideniveau. Als de zuurstofspanning te laag wordt, raak je in een bewusteloze toestand. Omdat het kooldioxideniveau stijgt, volgt in bewusteloze toestand alsnog een ademprikkel, waardoor het slachtoffer water inademt met verdrinkingsverschijnselen tot gevolg. Het fenomeen Shallow Water Black-out treedt ongemerkt en zo snel op, dat hulpverlening in veel gevallen tevergeefs is.

Binnen de duik en zwemsport is het een bekent fenomeen, maar niet daarbuiten. Door meer bekendheid te creëren rond het Shallow water black-out fenomeen, zal het aantal doden ook daar aanzienlijk teruggedrongen worden.Luister mijn volledige verhaal terug over VERDRINKEN IN TORENHOGE AMBITIE op de Ongekend Talent Podcast: https://ongekendtalentpodcast.nl/podcasts/maarten-hermans-43-verdrinken-in-torenhoge-ambitie/

Comments


bottom of page