top of page

Geest als water

Stel je eens voor, je bent op vakantie en gooit de grootste steen die je kunt vinden (en dragen) in een rustig spiegelend meertje. Hoe zou het water reageren op deze verstoring?


'Geest als water' is een oeroude Oosterse leer. Het is een staat van werken, handelen en zijn waarbij de geest helder is en dingen vanzelf lijken te gaan.


Op 14 jarige leeftijd heb ik deze flow zelf mogen ervaren tijdens het Europees kampioenschap in Slovenië. De tijd leek tijdens mijn run in slow motion voorbij te gaan en ik presteerde ver boven mijn kunnen. Ik was verrast, en heb na deze run vaak geprobeerd om in deze staat te kunnen terugkeren. Maar hoe harder ik probeerde, hoe meer ik uit de flow werd onttrokken.10 jaar later lukte het me om volledig terug te keren in de flow en werd ik met mijn 'slow motion' run 4de tijdens de World Cup in Praag. Deze prestatie heeft me in contact doen komen met Wim Hof a.k.a. 'The Iceman'. Wim heeft mij op een harde manier geleerd dat je vermogen om kracht te ontwikkelen recht evenredig is aan je vermogen om te ontspannen. 


Ontspannen kun je doen door onder andere te mediteren maar ook door de extreme stress, lees koude, op te zoeken en dit in de puurste vorm te kunnen ervaren.


Alles wat ervoor zorgt dat we sterk of zwak reageren, kan grip op ons krijgen. Zoals het water terugkeert na een inslag van massa in een toestand van rimpelloosheid, kunnen wij dit als mensen ook. Water is wat het is en doet wat het doet. Een 'Geest als water' is nodig om te kunnen excelleren in de maatschappij waar wij nu in leven. 


'Be water my friend'


Comments


bottom of page