top of page

Het aangeboren gebrek wat talent heet.


De gaffelbok is met het talent geboren om hard te kunnen rennen. Met 88.5 km per uur is het zelfs de snelste bok van de antilope familie en rent de bok 8 kilometer sneller dan een leeuw. Het bijzondere aan de gaffelbok is dat wanneer er geen roofdieren zouden zijn de gaffelbok nooit zijn talent zou ontdekken.

Word jij voldoende geprikkeld?

Talent kan een valkuil zijn. In de sport komt het vaak voor dat grote talenten niet hun potentie waarmaken. Door hun voorsprong op de rest worden ze niet geprikkeld om hard te werken. Hun pantser is groot genoeg om zich comfortabel te kunnen voelen. Wij vergelijken ons met de mensen uit onze omgeving. Door het talent te plaatsen in een groep waar de lat hoger ligt wordt het talent geprikkeld om te gaan groeien. Het is dan ook niet voor niets dat mensen die succes behaald hebben dat de normaalste zaak van de wereld vinden. Je bent namelijk het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat.

Welke omgeving heb jij nodig om door je pantser te breken?

Sommige aspecten zijn trainbaar en sommige zijn aangeboren. Het woord talent werd vroeger al gebruikt door de Grieken om aan te duiden hoeveel iemand had verdiend over de loop van jaren door hard te werken. Ik heb geen bijzonder talent voor kano als je het vergelijkt met de wereldtop. Ik ben misschien niet de snelste kanoër en ook niet de sterkste maar niemand kan mij verslaan als het op doorzettingsvermogen aankomt. Tegenslag heeft mij geprikkeld om te groeien en mijn talent meer te benutten. Maar om de druk van mijn pantser te voelen moest ik naar het buitenland om mezelf te kunnen meten met de wereldtop.


Comments


bottom of page