top of page

Succesfactoren voor crowdfunding, fan based marketing en sponsoring.


Crowdfunding, fan based marketing en in mindere mate sponsoring liggen sterk in elkaar verlengde. Zo is crowdfunding en sponsoring te beschouwen als een bijzondere vorm van fan based marketing

Voor crowdfunding en fan based marketing moet invulling worden gegeven aan de volgende 5 pijlers:

  1. De persoon moet centraal staan

  2. Creëer “a remarkable story”

  3. Opbouwen van fan base

  4. Zorg voor waarde uitwisseling

  5. Goed gebruik van social media en andere communicatie kanalen

​1. De persoon moet centraal staan

Essentieel bij crowdfunding en fan based marketing is dat dit wordt opgebouwd rond de persoon die funding nodig heeft. Als een talent of suptopper fan based marketing wil opzetten dan moet dit van hem of haar uitgaan. Het bijzondere verhaal moet persoonlijk blijven en op hem of haar gericht zijn. Een sporter heeft meerdere kanalen tot zijn beschikking om dit bijzondere verhaal te vertellen. Waar vroeger de krant en televisie nog een van de belangrijkste kanalen waren, is sociaal media nu ook een groot kanaal geworden. Door de verschuiving in het medialandschap is het nu mogelijk voor sporters om zelf hun imago te sturen. De social media kanalen moeten hierbij optimaal gebruikt worden.

2. Creëer “a remarkable story”

De sporter moet een uniek verhaal creëren waarbij zijn passie, zijn ambitie en de weg om zijn doel te bereiken verteld wordt. Wat wil de sporter in zijn sport bereiken, zijn successen maar zeker ook zijn tegenslagen waar hij mee te maken hebt gehad en hoe hij daar mee om is gegaan. Een crowdfunding campagne en fan base marketing valt en staat bij een goed verhaal. Het is belangrijk dat de sporter spreekt vanuit zijn passie en dicht bij zichzelf blijft. Een krachtig verhaal kan mensen laten geven om een sport die ze nog niet kennen en om een persoon die ze nog nooit ontmoet hebben. Het verhaal kan op een website of crowdfunding platform geplaatst worden. Zorg er dan voor dat de tekst lekker leesbaar blijft door te streven naar een tekst rond de 500 woorden.

3. Opbouwen van fan base

Het basisprincipe van fan base marketing is dat rond een sporter een netwerk van personen wordt opgebouwd die deze sporter gaan ondersteunen in de vorm van diensten geld en het delen van hun netwerk. Om een netwerk op te bouwen moet er allereerst contact zijn, er moet wederzijdse affectie zijn of ontstaan, vervolgens is er communicatie en waarde uitwisseling.

Het opbouwen van een fan base door een (jonge) sporter start klein. De eerste schil van contacten bestaat uit familie, vrienden en teamgenoten in de sport. Door gericht en actief te communiceren en waarde te bieden zal het netwerk groeien. Naarmate een sporter in zijn sport groeit en hij gericht berichten laat uit gaan over hoe hij zijn tegenslagen overwint en successen behaald, zal ook zijn fan base groeien. Hierbij is belangrijk om de bestaande contacten in de fan base, hun netwerk te laten delen en als waren de ambassadeurs worden van de sporter. Belangrijk is dat de sporter de contact gegevens (e-mail adres) van zijn contacten heeft zodat hij ze gericht kan benaderen.

4. Zorg voor waarde uitwisseling

Het basisprincipe van fan base marketing is waarde uitwisseling. De sporter met een uitgesproken passie, een duidelijk doel en een grote ambitie om dit doel te bereiken doet al het mogelijk om zijn droom te realiseren. Dit blijft niet beperkt tot zijn sporttechnische zaken maar ook op het gebied van voeding, mentaal, fysiek, school enz. De sporter doet hiermee unieke kennis, ervaring en contacten op en leeft zijn eigen “remarkable story”. De sporter kan zijn fan base waarde leveren in de vorm van het laten meebeleven van zijn sport en zijn “remarkable story” en door overdracht van unieke kennis, ervaring en contacten. De personen in de fan base, die affectie hebben met de sporter, zullen waarde terug leveren in de vorm van het leveren van diensten, donaties en of het delen van hun netwerk.

Naarmate een sporter bekender wordt neemt zijn mediawaarde toe. Ook hier geldt weer dat door een goede fan base marketing de mediawaarde van een sporter optimaal gebruikt kan worden voor het verkrijgen van sponsoring.

Het opbouwen van een goede fan base en fan base marketing is gericht op creëren van een goede basis voor de lange termijn. Crowdfunding is gericht op de korte termijn. Men heeft een concreet doel waarvoor men geld nodig heeft. De periode waarin de campagne draait om de dit geld binnen te halen is beperkt. Bij de crowdfunding is het principe van waarde uitwisseling heel expliciet. Givebacks in ruil voor donaties. Om een crowdfunding campagne succesvol te kunnen laten verlopen gebruikt de sporter de structuur en fan base die hij met fan base marketing heeft opgebouwd.

Belangrijk is dat de sporter het principe van waarde uitwisseling onderkend en gevoel krijgt voor de waarde behoefte van zijn fan base en de waarden die hij daartegenover kan stellen. Voor een sporter is het belangrijk dat hij aanvoelt hoe een bedrijf te benaderen. Waar heeft een bedrijf behoefte aan; wil het bedrijf meer verkopen, meer naamsbekendheid, een beter imago of dat het de werknemers fitter wil maken? De kunst is om deze behoefte te achterhalen en hierop in te spelen. Als het bedrijf enthousiast is en het bedrijf ziet duidelijk de meerwaarde dan is het de kunst om meer te verkopen. Het logo op het materiaal moet, in kleine sporten, de laatste stap zijn om het commitment compleet te maken, niet andersom.

5 Goed gebruik van social media en andere communicatie kanalen

In de vorige pijlers speelt goede en gerichte communicatie een essentiële rol bij het creëren van een remarkable story, communiceren met de fan base en de waarde uitwisseling. Vroeger waren de publieke media zoals krant, radio en televisie de belangrijke media. Door de technologische ontwikkeling en de komst van internet zijn daar de social media bij gekomen. Door de verschuiving in het medialandschap is het nu voor sporters mogelijk, om zelf te bepalen wat gecommuniceerd wordt en hun imago te sturen

Dit is een overzicht van de kanalen die een sporter kan inzetten om zijn boodschap te verspreiden:

Een eigen website – Mensen die geïnteresseerd zijn in de sporter kunnen hier terecht. De sporter verteld hier zijn remarkable story en verder is er plaats voor alle relevante informatie en beeldmateriaal dat betrekking heeft op de sporter. Het is belangrijk om de website actueel te houden

Twitter – Vooral geschikt om snel contact te leggen met volgers, om hen te informeren en links naar updates of filmpjes te delen. Gebruik in een bericht een foto voor meer attentiewaarde. Reageer op mentions van volgers en probeer op een slimme manier hashtags te gebruiken. Let op, Twitter is bedoeld om conversaties te stimuleren, maak er gebruik van! Stel af en toe een vraag bijvoorbeeld. Tussen de drie en tien berichten per dag kan prima op Twitter.

Facebook – Het beste is om een atletenpagina/fanpagina aan te maken. Deze kunnen mensen gemakkelijk liken en zo kan onderscheid gemaakt worden tussen de persoon als vriend en als sporter. Vooral geschikt om leuke foto’s, video’s of artikelen te delen over de sporter maar ook over onderwerpen die met de sporter te maken hebben. Zorg er voor dat mensen het interessant blijven vinden, deel ook interessante items van anderen. Een frequentie van drie tot vijfmaal per week is goed voor Facebook.

Instagram – Een snelgroeiende fotoapp. Deel opvallende, grappige, mooie beelden uit het leven als sporter. Voorzie de foto van een leuk filter en deel met behulp van minimaal twee en maximaal vijf hashtags. Drie tot vijfmaal per week posten.

Mail – Een goed mailbestand is nog altijd goud waard. De sporter moet zorgen dat hij een goed mail bestand hebt van zijn fan base. Maak korte, pakkende teksten met een duidelijke ‘call to action’, of bijvoorbeeld een oproep om de crowdfunding campagne te ondersteunen. Zeg expliciet welke stap mensen kunnen zetten om de sporter te steunen. Gebruik de onderwerp balk om alvast duidelijk te maken wat er in de mail staat. Om origineel zijn, overweeg ook eens om een videomail te maken.

Video – Bij een crowdfunding campagne hoort een (campagne)video. Het is krachtig om als sporter videos te maken en die via YouTube, Facebook of Instagram te delen.

Online media – In veel sporten zijn er portals, fanforums en specifieke nieuws- en blogsites. Dat geldt ook voor Twitter en Facebook.

Offline media – Lokale en regionale huis-aan-huis en dagbladen. Lokale radio en televisie. Nieuwssites in de woonplaats van de sporter.

Lokale sportorganisaties – Hierbij kan men denken aan een eventuele topsport stichting of topsportcoördinatoren in de woonplaats of provincie. Zij hebben vaak informatiemedia als een nieuwsbrief of een website waar de sporter een bericht mag plaatsen.

Sportbond – Wil de bond de sporter helpen om zijn verhaal te verspreiden? Zijn er mogelijkheden om hun kanalen te gebruiken?

Eén op één – Tot slot de sporter moet het verhaal delen met zoveel mogelijk mensen. De persoonlijke, individuele benadering werpt altijd vruchten af.

Aanwezig zijn als sporter op social media of met een eigen website is niet goed genoeg. De sporter moet via zijn eigen kanalen mensen weten te binden aan zijn verhaal. De sporter moet doelgericht via de kanalen communiceren. Wat is het doel dat hij wil bereiken, welke doelgroep wil hij hierbij aanspreken met welke boodschap, welke waarde biedt de sporter en welke waarde verwacht hij daarvoor terug. Door de verschillende kanalen op een slimme wijze te gebruiken en op een slimme wijze te combineren bereikt de sporter zijn doel namelijk het funden van zijn sportcarrière.

Mocht je interesse hebben in een workshop over funding? Neem dan contact met me op!

Succesfactoren crowdfunding, fanbased marketing en sponsoring

Comentarios


bottom of page