top of page

Wat je moet weten over Shallow Water Blackout: kan het iedereen overkomen?


In de verte hoorde ik verschillende stemmen mijn naam roepen. Wat er aan de hand was, wist ik niet. Waar ik lag was een extreem gevoel van vrede. Tussen het alarm en het geschreeuw door begon ik de stemmen te herkennen. Het waren de jongens waarmee ik naar Florida was gereisd. Ik had nog niet door dat het om mij ging, totdat ik door het licht verblind werd en ik mijn collega in een korte flits boven me zag. Ik werd op mijn zij gelegd en er kwam bloed van mijn gezicht. Ik bleef mijn bewustzijn verliezen en werd weer getrokken naar de leegte. Het voelde alsof ik kon kiezen waar ik zou willen zijn. Pure vrede of terug naar de werkelijkheid met verstikking en stekende pijn op mijn borst van de hartmassage. Ik koos voor het tweede en het duurde nog even voordat ik bij zou komen en met de ambulance naar ziekenhuis gebracht zou worden.

Gelukkig hadden mijn vrienden snel door dat er iets niet klopte en hebben mijn blauwe stijve lichaam uit het water gehaald. Door een Shallow Water Blackout (SWB) ben ik bewusteloos geraakt onder water. Door het adequate handelen van vrienden mag ik blij zijn dat ik het nog kan navertellen. De arts van de intense of care vertelde me dat ik wel heel veel geluk heb gehad. De tijd dat ik in het water heb gelegen plus de temperatuur van het water zouden voor 95% van de mensen dodelijk zijn geweest.

Per jaar sterven er 140.000 duizend mensen wereldwijd aan verdrinking waarvan 20% door de SWB. Dit zijn meestal getrainde mensen die zich net zo als mij niet aangesproken hebben gevoeld door de waarschuwingen.

Ik had nooit ademhalingsoefeningen bij het water moeten doen en dankzij mijn vrienden kan ik het nog navertellen. Ik kan in woorden niet omschrijven hoe dankbaar ik ben om te leven. Ook ben ik blij dat ik de keuze gemaakt heb om te vechten en terug te komen. SWB kan iedereen overkomen. Van wedstrijdjes adem inhouden in de badkuip tot zoveel mogelijk baantjes onderwater zwemmen. Ben gewaarschuwd! Als ik jouw leven kan redden met dit verhaal is mijn missie geslaagd!

Shallow water blackout


bottom of page